Radiospeiding
Radioamatøraktiviteter er noe som passer godt for barn og unge. Dette er noe speiderne lenge har vært klar over og speidere over hele verden har i mange år vært aktive med radiospeiding som en av sine aktiviteter. Det er i dag et godt og utstrakt samarbeid mellom speiderbevegelsen, norske radioamatører og NRRL og vi har en egen kontaktperson for radiospeiding.
Radiospeiding handler om å bruke radiokommunikasjon i speiderarbeidet. Det brukes PMR (Walkie Talkie) for prosedyretrening og for praktisk samband. Amatørradioutstyr og frekvenser brukes særlig under Jamboree-On-The-Air (JOTA) men også på speiderleire, og via Internett. Elektronikk, lodding og bygging av ulike byggesett er også en del av radiospeiderbegrepet.
De to norske speiderforbundene samarbeider gjennom Speidernes Fellesorganisasjon og har en komité for JOTA/JOTI som arrangeres i oktober hvert år over hele verden. NRRL deltar også i denne komiteen. JOTA/JOTI gjennomføres lokalt av speidergruppene, og speidere fra radioamatørmiljøet bidrar på det nasjonale nivået, i tillegg til at flere av dem er med på gruppens eller kretsens arrangementer.
Det foregår radiospeideraktivitet ellers i året også. Hver lørdag formiddag møtes radiospeiderne på lufta på “speiderfrekvensen” (3,690 MHz). Er du nysgjerrig og har lyst til å bli litt kjent med dem, ta gjerne kontakt med nettverkskoordinatoren, eller via Facebook-gruppen Norske radiospeidere. Du trenger ikke ha radioamatørlisens for å være med i Facebookgruppa.
Kommunikasjon via radiobølger kan brukes til mer i speidersammenheng enn JOTA, for eksempel radioorientering (“revejakt”), hvor målet er å finne poster i terrenget ved hjelp av kart, kompass og en radiopeilemottaker.