Konkurranser

Contesting eller radiosport er konkurrerende aktivitet utøvd av radioamatører. I en contest – eller konkurranse på norsk, er en radioamatørstasjon betjent av en person eller et lag, som søker kontakt med så mange andre radioamatører som mulig innenfor en gitt tidsperiode, og med utveksling av bestemt informasjon.

Reglene for hver konkurranse definerer hvilke radioamatørbånd og hvilke moduser det skal kommuniseres på og hvilken type informasjon som skal utveksles. Kontaktene som er oppnådd i en konkurranse utgjør en poengsum, og denne poengsummen bestemmer rangeringen. De som arrangerer en konkurranse publiserer disse resultatene i radioamatørmagasiner eller på internett.

Hvordan oppstod radiosport?

Radiosport oppstod som aktivitet på 1920- og 1930-tallet. Etter hvert som en interkontinental kommunikasjon mellom radioamatører ble mer vanlig, ble konkurranser utformet for å utfordre stasjoner til å ha flest mulig kontakter med andre radioamatørstasjoner i andre land.

Konkurransene ble tilrettelagt slik at radioamatørene kunne praktisere deres ferdigheter og utveksle rapporter, som trening på rutiner eller nødsamband over lange distanser. Over tid ble antallet og variasjonen i radiokonkurranser økende, og mange radioamatører har i dag sporten som deres primære radioaktivitet.

Det finnes ingen internasjonal autoritet eller ledelsesorganisasjon for denne typen sport. Hver konkurranse er finansiert individuelt og har sine egne regler. Konkurransereglene er ikke nødvendigvis lagt opp etter internasjonale båndplaner. Hver deltaker må følge reglementet i landet de opererer fra. Fordi radiokonkurranser gjennomføres via amatørradio, er arrangørene pålagt å følge deres nasjonale reglement for å få økonomisk støtte.

Logger leveres via https://log.nrrlcontest.no.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.