Hotspot

Bruk av Hotspots

En hotspot er i utgangspunktet det samme som et WiFi-aksesspunkt, med Internett på ene siden og en 2m eller 70cm transceiver på den andre, for bruk sammen med D-STAR, DMR, Fusion, osv.

De norske kravene er enkle: En hotspot skal kun brukes på lav effekt (20mW eller lavere) innomhus, det vil si ingen utendørs antenne, og den er kun for personlig bruk. En hotspot skal derfor ikke erstatte en relesttasjon i et mindre geografisk område, og de skal derfor også være konfigurert slik at de kun aksepterer trafikk til og fra ditt eget kallesignal eller CCS7/DMR-Id. Frekvenser for hotspots finner du under Båndplaner.

Hva trenger vi hotspot til?

I de tilfeller hvor du bor eller opererer i et område uten repeater dekning, eller i et område med dårlig dekning, så kan en hotspot gi deg tilgang til Digital Voice via Internett. På denne måten kan du kommunisere via andre DV-relestasjoner, eller via såkalte reflektorer (for eksempel XRF404 i Norge for å nevne en).

Kan en hotspot erstatte en relestasjon?

IARU Reg 1 VHF Handbook (versjon 8.01) del 1, § 3.2, definerer en relestasjon slik:

“A public (amateur) service that (re)transmits received signals that are intended to be received by more than one person.”

Hvis relestasjonen skal dekke behovet til flere personer, eller et større geografisk område, så kommer dette klart inn under definisjonen av en ordinær relestasjon. Da er det ikke lenger snakk om en hotspot, men en ordinær relestasjon som du må søke om på normal måte, dvs via NRRLs Repeatermanager.

Båndplaner

Ny relestasjon

DMR ID


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.